Goudprijs daalt tot 1630 dollar niveau

8. april 2012 door Goud Expert

De goudprijs is de maand april begonnen met een verdere daling nadat het uitkomen van enkele macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten. De werkeloosheid in de VS is opnieuw iets gedaald hetgeen voor beleggers een indicatie is dat de economie aantrekt. Hiernaast gaven de notulen van de laatste FED vergadering aan dat de centrale bank niet verwacht dat op korte termijn er een nieuw stimuleringsprogramma (QE3) nodig is. Uiteindelijk sloot de goudprijs op $ 1631 en € 1249 per troy ounce. Hierbij blijft de goudprijs boven de technisch belangrijke niveaus van $ 1600 en € 1240.

Grafiek goudprijs in dollars april 2012

Goudprijs april 2012 in dollars

Grafiek goudprijs in euro’s april 2012

Goudprijs april 2012 in euros

Begin april 2012 is de euro crises opnieuw actueel geworden door vraagtekens die worden gezet bij de kredietwaardigheid van Spanje. Een standaardpatroon begint zich af te tekenen. Net zoals de eerste commentaren van Griekse politici aan het begin van de Griekse crisis verzekeren Spaanse politici ons nu van het feit dat ze in het geheel geen extra steun van Europa nodig hebben en dat alles onder controle is. De rentes van de Spaanse en Italiaanse staatsleningen lopen echter weer snel op waardoor het herfinancieren van de staatsschuld steeds kostbaarder wordt. Ongetwijfeld zal de ECB haar opkoop programma van staatsleningen dan uitbreiden. Dit heeft er op dit moment al voor gezorgd dat Nederland via de Nederlandsche Bank voor 70 miljard euro aan staatsobligaties van Zuid Europese landen heeft gekocht. Iets waarover de Nederlandse burger niets is gevraagd. Waar de FED op dit moment geen ‘officieel’ QE3 programma voorziet, wordt dit door de ECB, de Japanse Centrale Bank en de Centrale Bank van het Verenigd Koninkrijk onverminderd voortgezet. De eerste berichten over ‘onverwacht’ hoge inflatie beginnen nu gerapporteerd te worden. De inflatie die door de ECB wordt gecreëerd, zal in de toekomst zeker tot hogere goudprijzen leiden.

Goudmarkt, Inflatie

Reacties zijn gesloten