Goudprijs stijgt gestaag sinds begin van 2012

22. januari 2012 door Goud Expert

De goudprijs is sinds 1 januari 2010 gestaag gestegen in zowel dollars als euro’s. De goudprijs sloot op $ 1.667 en  € 1.288,65 per troy ounce. De afgelopen jaren is de laagste goudprijs in een jaar altijd gezet in de week van het Chinese nieuwjaar eind januari begin februari. Er zijn goede redenen om aan te nemen dat dit ook weer in het jaar 2012 het geval zal zijn en dat januari de mogelijkheid biedt om goud tegen de relatief beste prijs te kopen.

Goudprijs januari 2012 in dollars

goudprijs grafiek januari 2012 dollar

Goudprijs grafiek januari 2012 in euro’s

goudprijs grafiek januari 2012 euro

De discussie over wat de goudprijs in 2012 zal doen, is op diverse internet blogs losgebarsten. Voor ieder standpunt zijn voldoende ‘deskundigen’ te vinden die hun mening geven. Sommige experts voorspellen een totale ineenstorting van de goudprijs tot onder de $ 800 / oz. Anderen voorspellen een stijging tot boven de $ 10.000 / oz. Op basis van enkele lange termijn trends die iedereen voor zichzelf kan verifiëren voorspellen wij opnieuw een stijging van de goudprijs in 2012 in de meeste valuta:

1. Het bezit van fysiek goud wordt door steeds meer beleggers wereldwijd gezien als een goede manier om zichzelf te beschermen tegen onvoorspelbare verrassingen op de financiële markten. Het percentage beleggers dat daadwerkelijk goud in zijn portefeuille heeft is echter nog steeds zeer klein. In de VS en Europa bedraagt dit minder dan 5%. Dit percentage hoeft slechts weinig te stijgen om een enorme vraag en de bijbehorende stijging van de goudkoers te veroorzaken.

2. Beleggers hebben steeds minder vertrouwen in papieren goudbeleggingen zoals ETF’s en andere vormen van papieren goudbezit waarbij men van een tegenpartij een papieren contract krijgt dat evengoed is als goud. Het faillissement van MF Global heeft laten zien dat deze contracten niets waard zijn.

3. De wereldwijde schuldencrisis in de VS, Europa en Japan heeft nog niet het begin van een oplossing. Overheden zullen hun schulden verder laten oplopen, het zal steeds moeilijker worden om de bestaande schulden te herfinancieren. De makkelijkste en meest onzichtbare oplossing is het creëren van extra inflatie door het drukken van meer geld door centrale banken. In het verleden is dit altijd de oplossing geweest en het voordeel voor politici is dat zij de schuld bij een externe oorzaak kunnen leggen. Er is echter een mathematisch einde aan ieder systeem waarbij de schulden exponentieel moeten groeien om het systeem in stand te houden. Alternatieve spaarvormen waarbij beleggers zich buiten het huidige bankensysteem plaatsen zoals het bezit van fysieke edelmetalen groeien hierdoor in populariteit.

Economie, Goudmarkt , , ,

Reacties zijn gesloten