Goudprijs stijgt in 2011 met 13 procent

31. december 2011 door Goud Expert

De goudprijs is het jaar 2011 geëindigd op € 1208,36 een stijging van 13% ten opzichte van 1 januari 2011. In dollars sloot de goudprijs op $ 1566,40 en steeg de goudprijs met 10%. Dit is het elfde jaar op rij waarbij de goudprijs is gestegen in vrijwel alle valuta. Hierbij deed goud het aanzienlijk beter dan de aandelenbeurzen en obligatiemarkten. De recente daling van de goudprijs vanaf het hoogste punt in september 2011 wordt door veel centrale banken gebruikt om hun goudreserves substantieel te vergroten.

Goudprijs grafiek 2011 in euro’s

goudprijs grafiek 2011 in euro

Goudprijs grafiek 2011 in dollars

goudprijs grafiek 2011 in dollar

In 2011 zagen we naast een grote volatiliteit in de goudprijs een belangrijke trend voorgezet worden. Centrale banken uit steeds meer landen zijn netto goudkopers geworden en kiezen uit strategische overwegingen niet langer uitsluitend voor dollars of euro’s als reserve munt.

Grafiek ontwikkeling goudreserves Rusland

Goudreserves grafiek Rusland

In december heeft Rusland zijn goudreserves opnieuw met 100.000 troy ounce verhoogd tot in totaal 28,1 miljoen troy ounce. De Russische centrale bank heeft aangegeven dat ze van plan is om de goudreserves in 2012 verder met 100 ton goud te laten groeien. Turkije heeft recent zijn goudreserves met 30 procent (1,328 miljoen troy ounce) verhoogd van 4,429 naar 5,758 miljoen troy ounce. In totaal waren de goud aankopen door centrale banken in het derde kwartaal van 2011 tweemaal zo hoog als in het tweede kwartaal van 2011 en meer dan zeven maal zo groot als in de vergelijkbare periode in 2010. Volgens onderzoeksbureau GFMS hebben de centrale banken in 2011 in totaal 500 ton goud gekocht en zullen ze minimaal dezelfde hoeveelheid in 2012 kopen. Onduidelijkheid bestaat er nog steeds over de daadwerkelijke goudreserves van China. China publiceert slechts zelden cijfers over haar goudvoorraad maar alle deskundigen zijn het erover eens dat China bezig is met een groot inkoopprogramma voor zowel goud als zilver.

Ook kiezen centrale banken er niet langer voor om hun fysieke goudreserves buiten hun eigen grondgebied op te slaan. Zo heeft o.a. Venezuela besloten om al hun goudreserves uit Londen te repatriëren.

Algemeen kan worden gesteld dat fysiek goud in eigen bezit door veel centrale banken wordt beschouwd als de meest zekere vorm van echt geld, die politiek onafhankelijk is. Dit ondanks de onophoudende propaganda van de Amerikaanse en Europese centrale banken en politici dat de 100% papieren dollar en euro en de op schuld gebaseerde economie de beste uitvinding is, sinds het begin van de geschiedenis.

Lees hier meer over op gata

Goudmarkt , ,

Reacties zijn gesloten