Iran kocht grote hoeveelheden goud volgens wikileaks

23. maart 2011 door Goud Expert

Het was een kwestie van tijd voordat wikileaks de eerste documenten gerelateerd aan goud zou onthullen. Volgens een door wikileaks openbaar gemaakt diplomatiek bericht uit Juni 2006 zou Iran grote hoeveelheden goud kopen op de internationale markt aldus Andrew Baily hoof van de afdeling bankzaken van de Bank of England.

Een nadere analyse van de berichten laten zien dat Iran vanaf 2006 als één van de grootste goud kopers wordt gezien. De goudreserves van Iran zouden in 2006 al 300 ton bedragen een stijging van 100% ten opzichte van 1996. Ongetwijfeld zal Iran dit beleid na 2006 verder hebben voortgezet. Ook Jordanië en Qatar worden genoemd als partijen die zeer geïnteresseerd zijn om grote partijen goud te kopen.

Uit  deze berichten blijkt dat de ‘officiële’ goudreserves van diverse centrale banken zoals bijgehouden en gerapporteerd door het IMF steeds minder betrouwbaar zijn. Veel landen houden er ‘niet-officiële’ reserves op na en kiezen het voor hun gunstige moment om dit juist wel of niet aan het IMF te rapporteren. Het voordeel van goud ten opzichte van andere internationale valuta is dat het niet rapporteren van een opgebouwde voorraad niets afdoet aan de waarde van de goud voorraad. Goud heeft namelijk geen politieke meesters. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een dollarreserve die een centrale bank aanhoudt. Deze wordt gerapporteerd aan de Amerikaanse centrale bank (FED) en kan dan in transacties worden gebruikt.

Lees hier meer over op de Financial Times

Goudmarkt , ,

Reacties zijn gesloten