Goudprijs daalt tot onder 1000 euro door winstnemingen en zwakke dollar

23. januari 2011 door Goud Expert

De goudprijs is in januari 2011 gedaald tot onder de 1000 euro. De belangrijkste oorzaken hiervoor moeten worden gezocht in winstnemingen door investeerders en een sterke daling van de dollar en een stijging van de euro. Alhoewel alle fundamentele redenen voor een verdere stijging van de goudprijs op de langere termijn nog steeds aanwezig zijn, is een verdere daling op korte termijn niet uit te sluiten.

Goudprijs grafiek in euro’s januari 2011

Goudprijs grafiek in euro 2011 januari

Goudprijs grafiek in dollars januari 2011

Goudprijs grafiek in dollars januari 2011

Dollar index januari 2011

Dollar index grafiek januari 2011

De fundamentele redenen voor een stijging van de goudprijs zijn:

  • een verminderd vertrouwen in de dollar, euro, yen en Britse pond
  • De zich ontwikkelende fiscale crisis in de Verenigde Staten, Euro landen, Japan en Engeland. De meeste aangekondigde noodzakelijke bezuinigingsmaatregelingen zijn nog niet gestart.
  • De oplopende schulden posities van de landen ten gevolge van de aanhoudende begrotingstekorten
  • Het losse monetaire beleid dat wordt gevoerd en ten gevolgde daarvan de stijgende inflatie wereldwijd met name op het gebied van voedselprijzen en energie

In de sterke opgaande goudmarkt van de afgelopen tien jaar zijn er regelmatig sterke dalingen geweest. Iedere keer waren de ‘deskundigen’ er direct bij om aan te kondigen dat dit het einde van de stijging van de goudprijs was. Tot op heden hebben deze deskundigen nog geen enkele keer gelijk gehad en als we de huidige correctie in perspectief zien dan is het slechts een kleine daling ten opzichte van het hoogste punt en nog steeds een sterke stijging ten opzichte van 1 jaar geleden. Wanneer we in de afgelopen tien jaar kijken naar de maand waarin de goudprijs in een bepaald jaar haar laagste punt bereikte dan geeft dit de volgende tabel.

Tabel laagste goudprijs per jaar 2000-2010

Goudprijs laagste punt in 2000 tot 2010

In 6 van de 10 jaren trad het laagste punt op in januari en februari van dat jaar en voor de maand mei in alle jaren behalve 1. Er is geen garantie dat dit in dit jaar weer zal gebeuren, maar het patroon is te sterk om geen rekening mee te houden.  De gemiddelde daling t.o.v. de top bedroeg de afgelopen 10 jaar 12,8%. Op basis van de laatste top van $ 1.421,60 zou een daling tot $ 1.240 dus niet extreem zijn. Mocht goud inderdaad verder dalen de komende periode dan is dit waarschijnlijk het beste koopmoment van het jaar.

Dollar, Euro, Goudmarkt , ,

Reacties zijn gesloten