Centrale bank van Bangladesh koopt 10 ton goud van het IMF

13. september 2010 door Goud Expert

De centrale bank van Bangladesh heeft op 7 september 2010 10 ton goud (321.000 ounces) van het International Monetair Fund (IMF) gekocht. Deze verkoop door het IMF is onderdeel van het verkoopprogramma van 403,3 ton goud waarvoor het IMF in september 2009 toestemming heeft gekregen.

In november 2009 verkocht het IMF 212 ton goud aan de centrale bank van India en Mauritius. Hiernaast heeft het IMF tot en met July 2010 88.3 ton goud verkocht op de open markt. Samen met de 10 ton goud voor Bangladesh komt het totaal tot nu toe op 310,3 ton goud van de beschikbare 403,3 ton.

De reden voor Bangladesh om verder te diversifiëren in haar reserves (lees: het verminderen van dollar en euro reserves) is de onzekerheid over de status van de dollar en de euro. De opkomende economische macht van de oosterse landen biedt deze landen de mogelijkheid om hun reserves van fysiek goud te verhogen.  Het kopen van goud door de centrale banken is positief voor de ontwikkeling van de goudprijs en biedt een extra ondersteuning. Het is niet te verwachten dat de centrale banken van de opkomende  economieën die nu hun goudreserves verhogen op korte en middellange termijn dit beleid zullen wijzigen.

Het nieuws van deze goudverkoop door het IMF had weinig invloed op de actuele goudkoers op 7 september. De goudprijs sloot vrijwel onveranderd op $ 1.245,90.

Meer hierover op reuters.

Dollar, Economie, Euro, Goudmarkt , , ,

Reacties zijn gesloten