Goudprijs daalt met 60 euro per troy ounce onder de 1000 euro

1. juli 2010 door Goud Expert

De goudprijs is vandaag gedaald met bijna € 60 tot € 956,84 per troy ounce de daling in dollars was $ 43,80 tot $ 1198,60. Sinds lange tijd sluit de goudprijs onder de 1000 euro en onder de 1.200 dollar. Een combinatie van slechte economische berichten uit de Verenigde Staten en China gaf aanleiding tot een massale verkoop van aandelen en grondstoffen. Zoals al vaker aangegeven in onze analyses gaan de edelmetalen en de aandelen van goud- en zilvermijnen ook mee in deze algehele daling.

Goud prijs grafiek in euro's per 1 juli 2010

Goud prijs grafiek in dollars per i juli 2010

Aangezien de goudmarkt de meest liquide markt in de wereld is, is dit voor veel beleggers en beleggingsfondsen een manier om liquiditeit vrij te maken die men nodig heeft om de verliezen op andere posities af te dekken. Vaak ziet men een patroon dat de goud en zilver eveneens snel dalen om dan vervolgens versneld weer terug te keren tot de oude niveaus omdat er veel grote en kleine beleggers wachten op de dips om in te kunnen stappen. Ditzelfde patroon zagen we ook eind 2008 na de grote crisis ten gevolge van het omvallen van Lehmann Brothers.

Wanneer we het technische plaatje bekijken van goud in euro’s en in dollars dan zien we dat voor beide het 50 daags gemiddelde naar beneden is doorbroken. De goudkoers bevindt zich echter nog steeds boven het 200 daags gemiddelde. De RSI indicator is in beide grafieken sterk gedaald wat een oversold conditie aanduid. Aangezien de fundamentele waarden voor fysiek goud en zilver niet zijn gewijzigd en de zomermaanden traditioneel een relatief lagere goudkoers laten zien, is onze verwachting dat de goudprijs nog wat verder kan dalen om daarna vanaf september weer te stijgen. Het is echter ook mogelijk dat de paniek rond de internationale schuldencrisis opnieuw grote vormen aanneemt waardoor een massale vlucht in harde valuta waaronder goud (de ultieme valuta) de prijs weer snel zal laten stijgen.

Dollar, Euro, Goudmarkt , ,

Reacties zijn gesloten