Goudprijs verder ondersteund door China

26. juni 2010 door Goud Expert

China heeft een overeenkomst afgesloten met de Amerikaanse Kensington Alaska goudmijn onderdeel van Coeur d’Alene Mines.  China zal al het goud concentraat van deze mijn kopen en verder raffineren tot zuiver goud door de China National Gold goud raffinaderij. Dit is de eerste deal die China maakt met een Amerikaanse goudmijn en moet als ondersteunend worden gezien voor de goudprijs.

Het is al lange tijd bekend dat China grote hoeveelheden grondstoffen zoals olie, staal, aluminium aankoopt en hiervan grote voorraden aanlegt. China is eveneens de grootste goudproducent ter wereld, heeft de laatste jaren zijn officiële en niet-officiële goudvooraden meer dan verdubbeld en stimuleert Chinese burgers actief om te investeren in goud en zilver door middel van tv-reclames. Er zal weinig twijfel over bestaan dat ook de Chinese overheid bezig is haar goud reserves verder te verhogen.

Deze overeenkomst is voor Coeur extra interessant omdat zij al na 7 dagen na verscheping naar China uitbetaald krijgt. Gebruikelijk is dat een goudmijn pas betaald krijgt nadat het goud is verwerkt (meestal een periode van 2-3 maanden).
Met deze overeenkomst lijkt het erop dat China zijn goudaankopen verder wil versnellen en naast aankopen op de internationale markt ook individuele overeenkomsten met goudmijnen wil afsluiten. Tevens is dit vanuit China een slimme zet omdat het op deze manier indirect goud koopt en niet via de international goudmarkten. De goudprijs zal hierdoor relatief minder worden beïnvloed omdat dit buiten het zicht blijft van de reguliere goudhandel. Pas als goud geraffineerd en verwerkt is tot goudbaren en gouden munten komt het beschikbaar voor de reguliere handel. Omdat de jaarlijkse goudmijn productie ten opzichte van de totale goudvoorraad erg klein is (het meeste 99.9% van het goud dat ooit is gedolven is nog steeds beschikbaar) en dit goud waarschijnlijk nooit op de markt zal komen, is de invloed op de goudprijs gering.

Lees meer hierover op mineweb.com

Goudmarkt , , ,

Reacties zijn gesloten