Centrale banken blijven goud kopen in tweede kwartaal 2010

18. juni 2010 door Goud Expert

De World Gold Council heeft de officiële reserves van de centrale banken bekend gemaakt. In het tweede kwartaal van 2010 waren de belangrijkste kopers van goud: Rusland +27,6 ton, Venezuela + 3,1 ton, Filippijnen +10.3 ton. De enige verkoper van goud was het IMF -38,5 ton. Hiernaast zijn de goud reserves van Saudi-Arabië bijgesteld van 143 ton tot 323 ton (+180 ton).

De bijstelling door de centrale bank van Saudi-Arabië vond plaats t.g.v. een boekhoudkundige aanpassing in het eerste kwartaal van 2008 waarbij de accounts van de goud reserves zijn aangepast. Wij vragen ons af hoe het mogelijk is dat een centrale bank 180 ton goud boekhoudkundig kan kwijt raken en daarmee hun goud reserves verdubbelen. Aan de andere kant zou het niet goed zijn als Saudi-Arabië (het land met de grootste olie voorraden ter wereld geprijsd in dollars) openlijk bekendmaakt geen vertrouwen meer in de dollar te hebben en bezig is hun reserves te diversifiëren onder andere in fysiek goud.

Opvallend is dat de centrale banken onverminderd goud blijven kopen. Naar onze mening zijn er een groot aantal landen die buiten hun officiële kanalen goud kopen en/of dit simpel weg niet rapporteren. Er is namelijk niemand die een centrale bank dwingt exact hun goudreserves openbaar te maken. Centrale Banken rapporteren dit zoals het hun uitkomt. Zo is het opvallend dat de Chinese reserves al enige tijd niet zijn gestegen, terwijl juist China de grootste reserve positie in dollars en Amerikaanse staatsobligaties heeft en wel openlijk heeft aangekondigd de reserves meer te willen spreiden.

Goudreserves landen juni 2010 volgens WGC

Goudmarkt , ,

Reacties zijn gesloten