Krugerrand productie stijgt tot 25-jaars hoogtepunt door Europese schuldencrisis

6. juni 2010 door Goud Expert

De Rand Refinery in Zuid-Afrika heeft de productie van de populaire Krugerrand munt verhoogd naar het hoogste niveau in 25 jaar. Vooral de vraag in Europa is groter dan ooit ten gevolge van de Europese schulden crisis.

Afgelopen week steeg de productie met 50 procent naar 30.000 troy ounces volgens Debra Thomson, hoofd treasury van de Rand Refinery. De Rand Refinery produceert de blanco goudplaatjes voor de Zuid Afrikaanse Munt die er vervolgens Krugerranden van maakt. Ook de Oostenrijkse munt die de populaire Oostenrijkse Philharmonicer munt produceert heeft te maken met een recordvraag van beleggers.

De grootste vraag binnen Europa komt uit Duitsland. De meeste beleggers geven aan dat ze goud kopen als alternatief voor de euro en dat ze na het onduidelijke beleid van Angela Merkel steeds minder vertrouwen hebben dat Duitsland een echte oplossing voor de crisis kan bieden. Hoewel de vraag naar goud in Europa zeer groot is, is er nog geen sprake van paniek aankopen. De interesse naar goud stijgt gestaag de afgelopen 10 jaar en deze trend zet zich voort. Hiernaast daalt de wereldwijde goudproductie. In Zuid Afrika is de productie van de goudmijnen dit jaar al 15% lager dan vorig jaar.

De Krugerrand is de populairste gouden munt onder beleggers. Sinds het begin van de productie in 1967, zijn er al meer dan 47 miljoen geproduceerd. De Krugerrand was de eerste munt die een exact gehalte van 1 troy ounce puur goud had en specifiek is ontwikkeld voor kleinere goud beleggers. Naast de hele krugerrand is er ook een halve krugerand, kwart krugerrad en tiende krugerrand beschikbaar. Deze laatste goud munten zijn echter minder populair.

De goud prijs is in de eerste week van juni 2010 gesloten op 1,018.75 euro.

 

 

Economie, Euro, Goudmarkt , , ,

Reacties zijn gesloten