Goudprijs daalt in derde week van mei 2010 na periode van zeer sterke stijging

22. mei 2010 door Goud Expert

De goudprijs in dollars en euro’s is in de derde week van mei 2010 gedaald tot 1177 dollar en 937 euro. Hiermee wordt een periode van sterke stijging afgesloten die is begonnen begin april 2010 en eindigde medio mei 2010. De oorzaak van de stijgende goudprijs was de onverminderde goede fundamentele onderliggende voorwaarden van goud en zilver. Dit alles werd versterkt door een toenemende onrust op de financiële markten als gevolg van de Griekse crises en het onverwachte reddingsplan van de Europese Monetaire Unie.

Goudprijs in euros (mei 2010 1 jaar terug)

Goudprijs in dollars (mei 2010 1 jaar terug)

Goud bevindt zich nog steeds aan het begin van een bull-market maar geen enkele stijging is uitsluitend in één rechte lijn omhoog. Zowel in dollars als in euro’s werd in deze periode een nieuw goudprijs record neergezet. Ook in een opgaande markt zijn er periodes van zwakte ten gevolge van te snel doorgestegen prijzen, winstnemingen en het min of meer tot rust komen van de financiële markten. Zeker als we de goudprijs grafiek analyseren van de eerste weken van mei 2010 dan laat die een exponentiële stijging van de goudprijs zien en dit soort stijgingen worden vrijwel altijd gevolgd door een terugval. Op 22 mei 2010 sloot de goudprijs op 937 euro en 1177 dollar. Door de sterke fluctuaties in de dollar/euro koers was het prijseffect in euro’s groter dan in dollars. De goudkoers in euro’s en dollars bevindt zich nog steeds boven het 50-daags en 200-daags gemiddelde.

Korte termijn verwachting goudprijs

De huidige daling van de goudprijs dient niet gezien te worden als het einde van de jarenlange goudprijs stijging, alhoewel veel  ‘goud deskundigen’ ons dat willen doen geloven. De Griekse crisis heeft opnieuw aangetoond dat politici en centrale bankiers de controle verliezen over de door hun zelf veroorzaakte problemen.  Traditioneel is de periode van mei-augustus een relatief zwakke periode. Als de huidige dalingen op de aandelenbeurzen doorzetten dan zal dit opnieuw een aantal grote spelers dwingen om liquiditeit vrij te maken en de verkoop van goud en zilver is dan vaak één van de eerste instrumenten die dan verkocht worden juist omdat goud zeer liquide is. Onze analyse is dat de goudprijs zich kan stabiliseren op iets lagere niveaus. Dit kan een goed instapmoment zijn voor die beleggers die zich realiseren dat dit het moment is om te profiteren van de relatief lage goud en zilverprijs. Begin mei ontstond een situatie waarbij vrijwel alle goudwinkels uitverkocht waren. De vraag naar goud en zilver blijft onverminderd hoog en een steeds groter publiek begint zich de zwakte van de eigen munteenheid te realiseren.

 

Dollar, Economie, Euro, Goudmarkt ,

Reacties zijn gesloten