Gouden tientjes populairder dan krugerrand door hoge goudprijs

18. mei 2010 door Goud Expert

Door de aanhoudende onzekerheid op de financiële markten besluiten steeds meer beleggers te investeren in goud en zilver.  De oplopende prijs van goud in zowel euro’s, dollars als alle andere valuta  heeft onder andere tot gevolg dat kleine beleggers steeds vaker kiezen voor de kleinere beleggingsmunten. Door deze ontwikkeling is de populariteit van het gouden tientje in Nederland en de Britse Sovereign (gouden Britse pond) in Het Verenigd Koninkrijk tot ongekende hoogte gestegen.

Kleine beleggers die in het verleden maandelijks een hoeveelheid goud kochten, kozen in het verleden vaak voor de 1 troy ounce munten. Nu de prijs van veel 1 troy ounce munten zoals de Krugerrand, Maple Leaf, Wiener Philharmonicer en de Amerikaanse Gold Eagle is opgelopen tot boven de € 1.000,-  besluiten veel goudkopers om uit te wijken naar de kleinere reguliere beleggingsmunten.  Deze munten hebben een lager gewicht, hetgeen beter past binnen het budget van de kleinere belegger. Hiernaast zijn deze munten nog in voldoende voorraad beschikbaar en zijn de levertijden relatief kort.

Een vergelijkbare trend is waar te nemen in de groeiende vraag naar zilver. Door de hoge goudprijzen wijken veel beleggers uit naar zilver dat door de lagere prijs makkelijker is in het dagelijks gebruik. Mocht het meest sombere scenario werkelijkheid worden en alternatieve valuta noodzakelijk zijn. Veel goudbeleggers hanteren het principe dat fysiek goud is bedoeld als spaarreserve en fysiek zilver kan worden gebruikt voor dagelijkse aankopen. Een brood kopen met een 1 ounce zilveren munt is eenvoudiger dan met een 1 ounce gouden munt gelet op de relatieve waarde.

De fundamentele redenen om goud te bezitten, zijn de afgelopen periode onverminderd duidelijk geworden en een steeds groter publiek realiseert zich dat de eigen valuta niet veilig is in handen van de politici en centrale bankiers. Dit geldt zowel voor de Europese Unie en de Verenigde Staten. Goud en zilver zijn de enige universeel erkende valuta zonder politieke bazen. We staan nog steeds aan het begin van de grootste te verwachte prijsstijgingen van goud en zilver. Het moment om in te stappen in goud is nog steeds niet voorbij.  Dit ondanks de vele ‘experts’ die menen dat de goudprijs op dit moment zijn hoogte punt heeft bereikt. Diezelfde experts voorspelden dit ook toen de goudprijs op $400, $500, $600, $700, $800, $900, $1000, $1100 en $1200 stond de afgelopen tien jaar. Iedere keer hadden zij het fout en realiseerden zich niet dat er fundamentele wijzigingen in het financiële systeem zich bezig zijn te ontwikkelen. De grote schuldenlast van overheden, bedrijfsleven en consumenten zal worden opgelost door een extreem hoge inflatie of een devaluatie van de valuta.

Dollar, Economie, Goudmarkt, Inflatie, Zilvermarkt , ,

Reacties zijn gesloten