Chinese official adviseert overheid om meer goud te kopen

18. april 2010 door Goud Expert

Li Lianzong het hoofd van het economische departement van het onderzoeksinstituut van de Chinese communistische partij adviseert dat de Chinese overheid meer fysiek goud aanschaft en meer investeert in buitenlandse energie en grondstoffen bedrijven.

Wanneer de Chinese Yuan (Renminbi) een internationale valuta dient te worden dan is het noodzakelijk dat de goudreserves van China substantieel worden verhoogd. De laatste jaren heeft China haar fysieke goudreserves al aanzienlijk verhoogd tot meer dan 1.054 ton. Dit is echter maar een zeer klein percentage van de totale omvang van de Chinese reserves die voor het grootste deel bestaan uit Amerikaanse staatsobligaties.

De structurele daling van de Amerikaanse dollar de afgelopen jaren heeft tot gevolg dat de koopkracht van de Chinese reserves vermindert. Diverse signalen wijzen erop dat China al geruime tijd bezig is haar risico te spreiden. China heeft in 2009 de totale omvang van haar Amerikaanse staatsobligaties verminderd (tot ongenoegen van de Amerikaanse overheid) en is bezig om zoveel mogelijk buitenlandse grondstoffenbedrijven over te nemen of daar een belang in te nemen (voornamelijk in Afrika). De Chinese overheid probeert dit zo onopvallend mogelijk te doen om de markt niet te verstoren. Ook de aanschaf van fysiek goud gaat door China onverminderd door. In tegenstelling tot Westerse overheden en centrale banken, rapporteert China pas achteraf met hoeveel ton de goudreserves zijn gestegen. Dit om een zo goed mogelijke aankoopprijs te realiseren.  Deze werkwijze wordt ook wel de Chinese put onder de goudprijs genoemd. Mocht de goudprijs sterk dalen dan staan de Chinezen klaar om grote hoeveelheden direct op te kopen. Officieel geeft men aan nog steeds te geloven in de stabiliteit van de Amerikaanse dollar en de waarde van de Amerikaanse staatsleningen en blijft men die onverminderd kopen. Echter niet meer in zulke grote hoeveelheden als in 2006 en 2007 en probeert men deze zo snel mogelijk te verkopen en te diversifiëren in andere financiële producten met meer zekerheden.

Bron: reuters

Dollar, Economie, Goudmarkt , , ,

Reacties zijn gesloten