De drie belangrijkste economische thema’s de komende 10 jaar: Schulden, Schulden, Schulden

13. april 2010 door Goud Expert


De redding van Griekenland door de lidstaten van de Europese Monetaire Unie wordt gezien als de definitieve oplossing van het Griekse financieringsprobleem waarna we weer over kunnen gaan tot de orde van de dag. Ook Jan-Kees de Jager de Nederlandse minister van financiën (CDA) heeft hiermee ingestemd, terwijl hij de afgelopen weken keer op keer heeft verteld dat er geen euro Nederlands belastinggeld naar Griekenland zou gaan en dat Griekenland zich maar tot het IMF moet wenden. Niet is dus minder waar en de beloftes van een CDA politicus zijn dus niet veel waard. Aan de andere kant probeert Jan-Kees de Jager wel de belangen van de Nederlandse banken en pensioenfondsen veilig te stellen omdat die een grote portefeuille aan leningen hebben uitstaan in Griekenland. Hij is een goede leerling van zijn voormalige baas Wouter Bos. De belastingbetaler redt dus opnieuw de banken. Dit terwijl de Griekse overheid nog geen enkel concrete maatregel heeft genomen om haar begrotingstekort daadwerkelijk te verkleinen. In tegendeel de Griekse overheid ziet de toegezegde leningen van de Europese Monetaire Unie als een eerste tranche en heeft 3 uur na het gesloten akkoord al aangegeven dat ze waarschijnlijk volgende jaar eenzelfde bedrag aan leningen nodig zal hebben. Totaal dus meer dan 80 miljard euro!

Het wereldwijde monetaire systeem gaat gebukt onder een grote schuldenlast die door onjuiste Keynesiaanse economische uitgangspunten groter en groter wordt.  De oplossing voor de schuldencrisis door overheden en centrale banken is het creëren van meer geld en het aangaan van nog meer schulden. Deze schulden worden allemaal op korte termijn gefinancierd en zodra de rente gaat stijgen, zal de rentelast op alle schulden explosief stijgen. Vergeet niet dat overheden nooit schulden aflossen, oude schulden worden vrijwel altijd geherfinancierd zodra een staatslening afloopt tegen het dan nieuwe rentetarief. Schulden worden bovenop schulden gestapeld. Keynesiaanse economen willen u doen geloven dat dit geen probleem is en dat dit onbeperkt kan doorgaan. Niets is echter minder waar het kritische punt waarbij de jaarlijkse rentebetalingen niet meer zijn op te brengen nadert in een groot aantal landen. Ook belastingbetalers hebben een limiet wat ze kunnen financieren. Griekenland is een van de eerste.  Dit zal de begrotingen en economieën nog verder onder druk zetten hetgeen zal lijden tot een schuldspiraal, toenemende inflatie, niet afbetalen van staatsobligaties, devaluatie van de munteenheid en daling van vertrouwen in het geldsysteem door consumenten.

Griekenland staat niet op zich en is de één van de eerste in een lange rij van ‘incidenten’ (we hebben natuurlijk al IJsland en Dubai gehad). Hieronder een lijst van landen waarvan wij voorspellen dat deze ook komende maanden, jaren te maken krijgen met een schuldencrisis en die u nog regelmatig in het nieuws voorbij zal zien komen:

   •    Californië
   •    Verenigd Koninkrijk
   •    Portugal
   •    Spanje
   •    Italië
   •    Letland
   •    Hongarije
   •    Japan
   •    Verenigde Staten

De komende tien jaar zal daarom het belangrijkste thema op economisch financieel gebied het terugbrengen van de schuldenlast zijn. Helaas zijn overheden, politici en centrale banken niet bereid tot het nemen van echte maatregelen. Het is onvermijdelijk dat het welvaartsniveau  in de Westerse wereld minder wordt en dit is een boodschap die politici niet kunnen of willen verkopen aan hun kiezers. In plaats daarvan wordt gedaan alsof we voort kunnen blijven gaan met het huidige systeem. De geschiedenis leert ons dat dit soort schuldencrisissen vrijwel altijd is opgelost door sterke inflatie en/of een devaluatie van de munteenheid (dit zijn twee kanten van dezelfde medaille). Iedereen met schulden wordt hier beter van, iedereen met vermogen (spaargeld en voornamelijk pensioenen) wordt hier slechter van. Bescherm u daarom nu tegen deze ontwikkelingen door het nemen van de juiste beslissingen om uw financiële toekomst zeker te stellen.

Economie, Euro , , ,

Reacties zijn gesloten