Zilververkopen in de VS exploderen in Q1 2010.

11. april 2010 door Goud Expert

De U.S. Mint publiceert meerdere keren per maand de verkopen van de door haar geproduceerde gouden en zilveren munten. Deze keer was er geen goud record te melden maar een record in de verkoop van het aantal Silver Eagles. In het eerste kwartaal van 2010 zijn in totaal 9.023.500 American Silver Eagles van 1 troy ounce verkocht. Dit is het hoogste aantal sinds de start van de productie in 1986.

Dit bericht is op zichzelf al een positief signaal voor de verkoop van fysiek zilver en de zilverprijs. Maar op de achtergrond spelen een aantal fundamentele ontwikkelingen die de zilverprijs nog verder kunnen doen laten stijgen. De American Silver Eagle wordt (volgens de wettelijke bepalingen) uitsluitend geproduceerd van zilver dat is gewonnen in de Verenigde Staten. De totale jaar productie bedraagt op dit moment circa 40 miljoen ounces per maand.  Met de 9 miljoen Silver Eagles in het eerste kwartaal zou op jaarbasis vrijwel de gehele zilverproductie van de Verenigde Staten worden verbruikt. Dit terwijl de afgelopen jaren 40% van het zilver wordt gebruikt voor industriële toepassingen, 30% voor juwelen, 20% voor fotografie en slechts 5% voor munten.  Het is wel zo dat de VS naast de productie uit eigen zilvermijnen ook nog eens 52,9 miljoen ounces zilver via recycling heeft gewonnen en 112,5 miljoen ounces heeft geïmporteerd. De verkoop van American Silver Eagles is nu echter wel een zeer grote component in het zilververbruik geworden.

De vraag is waarom worden er zoveel zilveren beleggingsmunten gekocht in de Verenigde Staten?

Een mogelijke theorie is dat door de hoge goudprijs die de laatste maanden boven de $ 1.000 blijft, het voor veel consumenten en kleine beleggers te duur is geworden om gouden beleggingsmunten te kopen. Inclusief de opslagpremie betaalt een consument al snel $ 1.200,- voor 1 gouden troy ounce munt. De aankoop van zilveren beleggingsmunten is per ounce veel goedkoper en daarom een aantrekkelijker optie voor veel consumenten en kleine beleggers.  In dezelfde periode zijn de fysieke goud verkopen (in aantallen) door de U.S. Mint gedaald met 20.8%. (hierbij moet wel worden aangetekend dat in 2009 de U.S. Mint regelmatig is gestopt met de productie van gouden beleggingsmunten aangezien er geen voorraad van blanco goudplaatjes was voor de productie van de gouden munten).
Wanneer de bovenstaande theorie juist is, dan zou dit betekenen dat we de eerste signalen zien dat het grote publiek zich realiseert dat de aankoop van fysiek goud en zilver een verzekering is tegen verlies van vermogen en in deze periode van grote economisch en financiële onzekerheid een verstandige investering. Gelet op de kleine omvang van de totale wereldwijde zilvermarkt, kan dit een explosie in de zilverprijs tot gevolg hebben.

Economie, Goudmarkt, Zilvermarkt , ,

Reacties zijn gesloten