Waarom verkocht Gordon Brown 50% van het Britse goud?

26. maart 2010 door Goud Expert

De verkoop van 400 ton goud door Groot Brittannië tussen 1999 en 2002 wordt wereldwijd gezien als een van de slechtste economische beslissingen ooit. Deze verkoop werd bedacht en uitgevoerd door Gordon Brown (toen minister van financiën, nu premier van Groot Britannië). Deze grote hoeveelheid goud werd op het absolute dieptepunt van de goudprijs verkocht op circa $ 256,-. Dit dieptepunt wordt ook wel de "Brown Bottom" genoemd. Sinds deze verkoop is de goudprijs meer dan verviervoudigd en deze actie heeft de Britse belastingbetaler ongeveer 7 miljard Britse Ponden gekost.

De Daily Telegraph heeft een beroep op de freedom of information wet gedaan en toegewezen gekregen. Dit houdt in dat binnen 35 dagen de informatie rond de verkoop van het goud en de rol die de politici hebben gespeeld, publiek gemaakt moet worden door de Britse overheid. Gordon Brown heeft zich altijd verzet tegen het openbaar maken van deze informatie. Een vreemde houding als je bedenkt dat hij de beslissing om het goud te verkopen nog steeds verdedigt en als een goede beslissing bestempelt. Als dit inderdaad zo is, wat zou er dan te verbergen zijn door het achterhouden van informatie? Het goud werd toch immers verkocht in het belang van de Britse belastingbetaler en deze zou er alleen maar beter van worden?

Onderzoek de laatste jaren (onder andere door GATA). Heeft aangetoond dat de verkoop van het goud door Brown een gecoöordineerde actie van de centrale banken was (met name die van de USA en UK) om fysiek goud irrelevant te maken als financiëel product en specifiek om een aantal grote banken te redden die de centrale banken hierbij hielpen. Door de niet langer dalende goudkoers waren deze grote handelshuizen in grote problemen gekomen en moesten geholpen worden door de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Zelfs centrale banken hebben niet de macht om zolang de prijs van goud te manipuleren. Alhoewel de goudprijs nog steeds gemanipuleerd wordt waardoor de huidige goudprijs lager is dan deze zou moeten zijn, markeerde de Brown Bottom precies het laagste punt van de goudprijs. Gordon Brown heeft later opnieuw gepleit voor de verkoop van goud (de laatste keer in 2009 op de G20, met zijn voorstel dat het IMF goud moet verkopen) Tegenwoordig wordt dit door de markt als een koopsignaal opgevat. Gordon Brown heeft het tot nu toe altijd fout gehad met een score van 100%.

Ook de Nederlandsche Bank heeft in deze periode honderden tonnen goud verkocht tegen absolute bodemprijzen. Ook de Nederlandse belastingbetaler betaald daar nu nog steeds aan mee en deze actie van Nout Wellink heeft miljarden euro's gekost. De rol van Nout Wellink zal hierin t.z.t. duidelijker worden als ook het Nederlandse parlement hier onderzoek naar zal gaan doen.

Lees meer over deze achtergronden op de Daily Telegraph

en lees ook het artikel "Browns bottom is an enormous issue in uk".

Economie, Goudmarkt , , ,

Reacties zijn gesloten