Fysieke goud en zilver voorraden op COMEX dalen alarmerend

26. februari 2010 door Goud Expert

De belangrijkste goud en zilver futures markt (de COMEX) publiceert de voorraden goud en zilver in de COMEX magazijnen alleen dagelijks op haar website en stelt geen maandelijkse database beschikbaar van de leveringen van goud en zilver futures. Adrian Douglas heeft de laatste 6 maanden op basis van deze dagelijkse meldingen een eigen database gemaakt en de trends geanalyseerd om meer inzicht te verkrijgen in de ontwikkelingen van de fysieke voorraden goud en zilver van de COMEX. Hierbij is het belangrijk te weten dat wanneer iemand een future verkoopt (short) deze zich verplicht de future in de leveringsmaand fysiek te leveren aan de koper (long) tenzij de koper de future doorrolt naar een volgende maand of dat de future in geld wordt afgewikkelt. In de praktijk wordt slechts een klein deel van de futures fysiek afgeleverd (circa 2%) maar dit kan op korte termijn wijzigen. Aangezien de hoeveelheid van alle verkochte goud futures ongeveer gelijk staat aan circa 50.000 ton (ongeveer 25 maal de huidige jaarproductie van alle goudmijnen) is het duidelijk dat wanneer iedereen zijn goud zou laten leveren er een groot probleem ontstaat en de goudprijs zal exploderen aangezien deze hoeveelheid fysiek goud niet aanwezig is.

De analyse van Adrian Douglas laat zien dat de fysieke voorraad goud in de COMEX magazijnen de laatste maanden 6 maanden met 41% is gedaald en in dit tempo zal het nog 8.5 maanden duren voordat de voorraad uitgeput is. Voor zilver geldt een vergelijkbaar beeld zij het iets minder dramatisch. De voorraad zilver is de laatste 6 maanden met 24% gedaald en zal in 18.8 maanden uitgeput zijn.

De laatste maanden doen regelmatig geruchten de ronde dat het verkrijgen van grote hoeveelheden fysiek goud en zilver steeds moeilijker wordt. Zo stelt de Amerikaanse Munt de productie van Silver Eagles, Golden Eagles en Golden Buffalo's regelmatig uit en kan niet aan de volledige vraag voldoen. Ook op de OTC (over the counter) markt in London doen de fysieke leveringsproblemen zich voor en moeten de centrale banken met hun reservers bijspringen.

Lees hier de complete analyse

Meer informatie over de verhouding papier goud ten op zichte van fysiek goud in deze artikelen:

http://www.gata.org/node/7911

http://www.gata.org/node/7908

 

Goudmarkt, Zilvermarkt , ,

Reacties zijn gesloten