Voorgenomen verkoop goud door IMF positief voor de goudprijs

18. februari 2010 door Goud Expert

De voorgenomen verkoop van goud door het IMF zal positief zijn voor de goudprijs. Het IMF is van plan 191 ton goud op de vrije markt te verkopen. Na het bekend worden van dit nieuws daalde de goudprijs met $ 7,- om daarna vrijwel direct weer te stijgen. Men dient zich te realiseren dat het IMF zelf niet daadwerkelijk over goud beschikt maar dat dit een claim is op de goudreserves van de deelnemende landen (waaronder Nederland). Deze 191 ton was reeds lang geleden aangekondigd (en dus geen verrassing voor de markt) en zal ook onderdeel uitmaken van de aangekondigde quota in het Central Bank Gold Agreement (de verkoop van goud door individuele centrale banken). Aangezien geen van de Europese banken het afgelopen jaar significant goud hebben verkocht dient deze verkoop dus vanuit de Amerikaanse voorraden plaats te vinden. Nadere analyse leert ook dat de aankondiging van officiële goudverkopen door centrale banken of het IMF altijd samenvallen met stijgende goudprijzen. De centrale banken zijn hier dus duidelijk in het defensief en proberen hiermee de goudprijs te drukken. Een bijkomend voordeel van deze aankondiging is dat de centrale banken weer een optie minder hebben om de goudprijs in de toekomst kunstmatig te beïnvloeden.

Een van de lachwekkende redenen die het IMF geeft als reden voor deze verkoop is om fondsen te genereren voor de ontwikkeling van de armste landen. Waarom dient het IMF dan fysiek goud te verkopen als het de beheerder is van het sterkste internationale instrument de 'Special Drawing Rights' (SDRs). Op 1 middag in 2009 creëerde het IMF voor $ 250 miljard aan SDRs om de financiële crisis te bestrijden. De voorgenomen goud verkoop zal slechts $ 7 miljard opbrengen.

Goudmarkt, Zilvermarkt ,

Reacties zijn gesloten