Goudprijs stijgt weer boven de 1000 euro per troy ounce

27. juli 2013 door Goud Expert

Na een lange periode van prijsdalingen is de goudprijs deze week weer gestegen boven de 1.000 euro per troy ounce (1300 dollar / oz.). Het lijkt erop dat er een einde is gekomen aan het negatieve sentiment en dat alle investeerders die hun investeringen in goud wilden of moesten verkopen om liquiditeit te creëren dat hebben gedaan. Er is nog steeds een interessant patroon aanwezig in de internationale goudmarkt. Grote ETF en COMEX magazijnen zien een sterke uitstroom van fysiek goud tijdens deze prijsdalingen. Gelijktijdig is er een zeer sterke toename van de import van goud in Hong Kong en Shanghai. Het fysieke goud verdwijnt dus uit het westen naar het oosten. Op de lange termijn willen Rusland en China de hegemonie van de dollar als reserve munt beëindigen. Een grote monetaire goudvoorraad om de munteenheid te ondersteunen is daarbij één van de voorwaarden. Zowel Rusland als China vergroten hun goudvoorraad iedere maand. Rusland publiceert deze cijfers iedere maand. China ziet hiertoe geen noodzaak en publiceert deze cijfers alleen wanneer het haar uitkomt. “Officieel” bedraagt de Chinese goudvoorraad 1054 ton maar de laatste opgave is uit 2009 en sindsdien niet meer aangepast.

Naast Rusland en China zijn er meer centrale banken die goud kopen om hun goudvoorraad te verhogen. Brazilië, Turkije, Turkmenistan, Venezuela zijn slechts een paar voorbeelden hiervan. De World Gold Council verwacht dat de centrale banken (exclusief China omdat die geen officiële cijfers publiceert) dit jaar meer dan 500 ton goud zullen kopen. De goud import van China via Shanghai en Hong Kong bedroeg in de eerste vijf maanden van 2013 al 622 ton (20 miljoen troy ounces). Dit is 50% van de totale wereldwijde goudmijnproductie in dezelfde periode en al bijna evenveel als de totale import van China in 2012.

Grafiek goudprijs juli 2013, 12 maanden in euro’s

grafiek goudprijs juli 2013 in euros

Grafiek goudprijs juli 2013, 212 maanden in dollars

grafiek goudkoers juli 2013 in dollars

Zowel in euro’s als in dollars is de goudprijs gestegen tot het 50 daags gemiddelde. Een duidelijk stijging boven dit niveau kan een belangrijk koopsignaal zijn en een indicatie dat de goudprijs verder zal stijgen.


Lees hier meer over op:

 

, , ,