Goudprijs daalt tot onder 1200 euro onder toenemende economische malaise

24. februari 2013 door Goud Expert

De goudprijs is deze week gedaald tot onder de $ 1600 en € 1200. Na het dieptepunt op woensdag herstelde de goudprijs zich en sloot vrijdag op $ 1581 en € 1198. Door veel analisten wordt als belangrijkste reden voor deze daling aangevoerd de ‘positieve discussie’ die door de FED wordt gevoerd over het mogelijk verminderen van het opkoopprogramma van Amerikaanse staatsobligaties. Zoals zou blijken uit de laatste notulen van het FOMC. Het is niet zo dat de FED daadwerkelijk haar beleid wijzigt er worden slechts mogelijke scenario’s besproken. Nog steeds koopt de FED 80 miljard dollar per maand aan staatsobligaties. Hiernaast versterken ook andere landen (Japan, Verenigd Koninkrijk, Venezuela) hun beleid om of hun munt direct te devalueren of door het drukken van nieuw geld (Quantitative Easing). Tevens worden wekelijks alle economische prognoses naar beneden bijgesteld en vallen werkloosheidscijfers tegen. De trend van het creëren van meer schulden die steeds onhoudbaarder worden, wordt onverminderd voortgezet. De vraag naar fysiek goud (door centrale banken en particulieren) blijft onverminderd hoog en het blijkt steeds moeilijker om aan grotere hoeveelheden fysiek goud te komen.

Goudprijs in dollars februari 2013

goudprijs dollar februari 2013

Goudprijs in euros februari 2013

goudprijs februari 2013 euro

Een andere visie op de daling van de goudprijs is dat dit een bewuste manipulatie is in de papieren goudmarkt. Door bewust de goudprijs te laten dalen, ontstaat de indruk dat de crisis op zijn eind loopt (omdat men zijn goud weer verkoopt) en dat de internationale valutas (dollar, euro, pond, yen) in prijs stijgen ten op zichte van goud. Bij dit soort prijsdalingen is het namelijk niet zo dat bezitters van goud of investeerders van goud die een long positie hebben hun positie verkopen. In het algemeen worden door de grote internationale banken meer short contracten verkocht die eenzelfde prijsdrukkend effect hebben. Het creëren van een short contract in de futures markt heeft hetzelfde effect als het verkopen van een long contract. In de financiële media wordt dit echter altijd gebracht als investeerders die ‘vluchten uit goud’ terwijl het omgekeerde waar is. Vrijwel geen enkele bezitter van fysiek goud verkoopt zijn positie tijdens dit soort tijdelijke dalingen.

Lees hier meer over op: KingWorld News

Economie, Goudmarkt