Mexico verhoogt goudreserves met 17 ton

27. april 2012 door Goud Expert

Op basis van de laatste gegevens van het IMF hebben diverse landen de afgelopen maand opnieuw hun goudreserves verhoogd. Mexico: +16,8 ton; Rusland: +16,5 ton; Turkije: +11,5 ton; Kazagstan: +4,3 ton; Ukraïne: +1,2 ton. Ondanks de hoge goudprijs kiezen centrale banken ervoor hun goudreserves uit te breiden en dit niet te doen in dollars of euro’s. De verwachting is dat ook in de komende periode centrale banken hun goudreserves verder zullen uitbreiden. De goudprijs sloot vandaag op $ 1.662 / € 1.253 per troy ounce een stijging van $20,20 in 1 week. De goudprijs is de laatste weken zeer volatiel en beweegt in een nauwe range tussen $ 1620 en $ 1670.

Lees hier meer over op Bloomberg.

Economie, Goudmarkt , , ,

AFM waarschuwt voor dubieuze online goudverkopers

21. april 2012 door Goud Expert

In een recente publicatie vraagt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aandacht voor het groeiend aantal online edelmetaal aanbieders. De AFM waarschuwt met name voor aanbieders die geen daadwerkelijk fysiek goud of zilver leveren maar aanbieden om het goud voor de klant in haar eigen kluis te bewaren. Bij deze vormen van papieren goud beleggingen is de klant afhankelijk van het nakomen door de aanbieder van zijn belofte dat hij daadwerkelijk edelmetaal voor de klant aankoopt en reserveert. Ook wordt gewaarschuwd voor onrealistische hoge rendementen bij het beleggen in edelmetaal.

Klik hier voor het complete bericht van de AFM over edelmetaal beleggingen

De AFM waarschuwt tevens voor het groeiend aantal online goudaanbieders. U kunt een betrouwbare online goudaanbieder herkennen wanneer deze al langere tijd bestaat en als u daar eenvoudig via e-mail en per telefoon mee in contact kan komen en wanneer u deze goudaanbieder fysiek kan bezoeken om uw bestelling af te halen. Voldoet een online winkel niet aan deze voorwaarden of zijn de prijzen van de producten onrealistisch laag dan dient een consument extra op te passen.

Euro, Goudmarkt , ,

IMF ziet goud als veilige investering

13. april 2012 door Goud Expert

Nadat het IMF al zijn eigen goud reserves heeft verkocht maakt het nu een 180 graden draai in haar beleid door goud als een van de weinige veilige beleggingen te noemen voor investeerders.  Het IMF ziet goud, staatsobligaties van betrouwbare landen en bedrijfsobligaties van gezonde bedrijven als veilige belegging. Maar de belangrijkste waarschuwing van het IMF is de constatering dat er op dit moment te weinig veilige investeringen beschikbaar zijn. Hierdoor kan een gevaarlijke situatie ontstaan waarbij iedereen gaat bieden op dezelfde veilige belegging waardoor de prijs van deze producten zeer sterk zal stijgen.

Het effect van te weinig veilige beleggingen waar het IMF voor waarschuwt kan potentieel nog groter zijn dan ingeschat, wanneer blijkt dat de staatsobligaties van tot voorheen als veilig beoordeelde landen minder betrouwbaar blijken te zijn als gedacht. Vooral landen die hun fiscale huishouding en begrotingen niet op orde krijgen lopen het gevaar gedowngrade te worden. Uiteindelijk zal blijken dat fysiek goud de ultieme veilige belegging is omdat goud de unieke eigenschap heeft dat er geen tegenprestatie nodig is van een derde partij. Veilige staatsobligaties zijn niets meer dan een papieren belofte van een overheid dat zij de lening zal afbetalen in door haarzelf gecreëerde credits.


Lees hier meer over op GATA

Goudmarkt ,

Staking goudwinkels en juweliers in India voorbij

9. april 2012 door Goud Expert

De staking van de goudwinkels en juweliers in India is na 3 weken beëindigd na toezeggingen van de Minister van Financiën Pranab Mukerjee dat de voorgenomen extra importheffing op goud opnieuw bekeken zal worden en waarschijnlijk niet wordt ingevoerd. De staking van de goudwinkels kwam voor veel Indiërs erg ongelukkig uit aangezien dit midden in het drukke huwelijks-seizoen plaats had. Het huwelijks-seizoen is voor India de periode waar het meeste goud wordt aangekocht. De verwachting is dat op de korte termijn de goudvraag uit India zal stijgen. Of ook de goudprijs zal stijgen valt te bezien aangezien de daadwerkelijke fysieke vraag en aanbod van goud maar een kleine component is in het tot stand komen van de goudprijs. De internationale goudprijs wordt voornamelijk bepaald door de papieren prijs op de COMEX futures / termijncontracten markt.

De staking van de goudwinkeliers wordt op 11 mei 2012 voortgezet wanneer de voorgenomen importheffing niet defnitief van tafel is.

Lees hier meer over op zerohedge en de financial times.

Economie, Goudmarkt , , ,

Goudprijs daalt tot 1630 dollar niveau

8. april 2012 door Goud Expert

De goudprijs is de maand april begonnen met een verdere daling nadat het uitkomen van enkele macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten. De werkeloosheid in de VS is opnieuw iets gedaald hetgeen voor beleggers een indicatie is dat de economie aantrekt. Hiernaast gaven de notulen van de laatste FED vergadering aan dat de centrale bank niet verwacht dat op korte termijn er een nieuw stimuleringsprogramma (QE3) nodig is. Uiteindelijk sloot de goudprijs op $ 1631 en € 1249 per troy ounce. Hierbij blijft de goudprijs boven de technisch belangrijke niveaus van $ 1600 en € 1240.

Grafiek goudprijs in dollars april 2012

Goudprijs april 2012 in dollars

Grafiek goudprijs in euro’s april 2012

Goudprijs april 2012 in euros

Begin april 2012 is de euro crises opnieuw actueel geworden door vraagtekens die worden gezet bij de kredietwaardigheid van Spanje. Een standaardpatroon begint zich af te tekenen. Net zoals de eerste commentaren van Griekse politici aan het begin van de Griekse crisis verzekeren Spaanse politici ons nu van het feit dat ze in het geheel geen extra steun van Europa nodig hebben en dat alles onder controle is. De rentes van de Spaanse en Italiaanse staatsleningen lopen echter weer snel op waardoor het herfinancieren van de staatsschuld steeds kostbaarder wordt. Ongetwijfeld zal de ECB haar opkoop programma van staatsleningen dan uitbreiden. Dit heeft er op dit moment al voor gezorgd dat Nederland via de Nederlandsche Bank voor 70 miljard euro aan staatsobligaties van Zuid Europese landen heeft gekocht. Iets waarover de Nederlandse burger niets is gevraagd. Waar de FED op dit moment geen ‘officieel’ QE3 programma voorziet, wordt dit door de ECB, de Japanse Centrale Bank en de Centrale Bank van het Verenigd Koninkrijk onverminderd voortgezet. De eerste berichten over ‘onverwacht’ hoge inflatie beginnen nu gerapporteerd te worden. De inflatie die door de ECB wordt gecreëerd, zal in de toekomst zeker tot hogere goudprijzen leiden.

Goudmarkt, Inflatie