Hoge olie en goud prijzen indicatie van het ontspoorde monetair beleid

26. februari 2012 door Goud Expert

De recent sterk gestegen olie en goudprijzen zijn een eerste indicatie van het ontspoorde monetaire beleid van het onbeperkt creëren van extra liquiditeit door centrale banken wereldwijd. Dit nieuw gecreëerde geld dat tegen vrijwel 0% van centrale banken geleend kan worden, zoekt een middel om rendement te maken. Aangezien (staats)obligaties vrijwel 0 procent rendement opleveren en na inflatie zelfs een negatief rendement, zijn grondstoffen een van de producten die door investeerders worden gekocht om zich te beschermen tegen verlies van vermogen. Politici schreeuwen moord en brand dat de hoge olieprijs de schuld is van speculanten. Men vergeet echter te vermelden dat door hun onverantwoorde monetaire beleid dat is gebaseerd op schulden, zij zelf de speculanten de middelen geven om de prijs van olie en goud te laten stijgen. Het unieke aan de huidige financiële crisis is dat het geen geïsoleerde crisis is in één bepaald deel van de wereld zoals Argentinië, Mexico of het Verre Oosten.  De huidige financiële crisis vindt gelijktijdig plaats in Europe, de VS en Japan. Dit geeft het begin aan van de eindigheid van het onbeperkt financieren van overheidstekorten met schulden.

De olieprijs steeg op 24/02/2012 tot bijna $ 110/barrel. De goudprijs steeg deze week tot $ 1773 per troy ounce (plus $ 44.80 / 2,59%) ten opzichte van een week geleden. De goudprijs in euro’s handhaaft zich boven het belangrijke € 1300 per troy ounce niveau en sloot op € 1318. De goudprijs bevindt zich nog steeds in een sterke opgaande markt waarbij tijdelijke dalingen van de goudkoers een gezond signaal is.

Goudprijs grafiek dollar van februari 2010 tot februari 2012

goudprijs grafiek februari 2012 in dollars

Goudprijs grafiek euro van februari 2010 tot februari 2012

goudprijs grafiek februari 2012 in euros

Economie, Goudmarkt , , ,

Goud in 1980 versus goud in 2012. Overeenkomsten of verschillen?

19. februari 2012 door Goud Expert

De laatste periode van explosieve zeer snelle stijging van de goudprijs vond plaatst in 1980. Alhoewel dit niet de snelste en grootste stijging was in de geschiedenis van de goudprijs, wordt 1980 wel vaak als referentie aangehaald door goud-critici dat de huidige periode te vergelijken is met 1980 en dat daarom het onvermijdelijk is dat de goudprijs op korte termijn zal instorten. In de onderstaande video worden deze argumenten naast elkaar gezet.

De conclusie: 1980 en 2012 met elkaar vergelijken is onzin. De financiële situatie in 1980 was totaal anders dan in 2012. De rente van de centrale banken in 1980 bedroeg circa 10% en nu 0%. De houdbaarheid van de schuldpositie van de westerse economieën was totaal anders en sinds 1980 is er gedurende een periode van 30 jaar onbeperkt papieren geld en schulden gecreëerd. Deze schuldpositie is nu onhoudbaar geworden en kan uitsluitend worden opgelost door het devalueren van de valuta (door het onbeperkt drukken van nieuwe dollars, euro’s en yens via allerlei quantitative easing programma’s van centrale banken) of het afboeken van schulden (denk aan Griekenland).  Griekenland is echter niet het enige maar het eerste probleem geval. Veel landen zitten in precies dezelfde situatie. Voor normale spaarders is de conclusie eenvoudig. De koopkracht van papieren valuta zal zeer sterk dalen en het is nu het moment om naar alternatieve harde valuta te wisselen. Goud is traditioneel de meest harde valuta en kan 100% in fysieke vorm worden aangehouden.

Euro, Goudmarkt, Inflatie , , ,

De rol van goud in het conflict tussen Iran en de Verenigde Staten

12. februari 2012 door Goud Expert

Het conflict tussen de Verenigde Staten en Iran over de nucleaire ambities van Iran escaleert steeds verder en kan een van de belangrijkste thema’s voor 2012 worden. Na de laatste economische sancties die door de VS en Europa zijn afgekondigd, duiken er diverse berichten op waarbij Iran haar olieverkopen direct in goud laat betalen en Iran vervolgens betaald voor voedsel met goud. Een belangrijke oorzaak van de spanningen tussen de VS en Iran zijn juist de pogingen van Iran en China om het monopolie van de dollar in de handel van vrijwel alle grondstoffen te doorbreken. Zodra namelijk de positie van de dollar niet meer essentieel is voor de internationale handel en als internationale reservemunt, is dit het einde van de hegemonie van de VS op economisch, politiek en militair gebied.

De VS verbiedt alle landen die zaken doen met Iran om hierbij gebruik te maken van dollars en omdat de meeste grondstoffen worden gekocht en verkocht in dollars biedt dit veel problemen om een bank te vinden die een dergelijke transactie kan uitvoeren. De VS hebben er in het verleden voor gezorgd dat alle grote olieproducenten olie uitsluitend in dollars afrekenen. China en India zijn de grootste importeurs van olie vanuit Iran en toevallig ook de landen die actief hun goudvoorraden vergroten en waar goud een belangrijke rol in de cultuur heeft. Aangezien beide partijen goud zien als politiek neutraal geld met intrinsieke waarde is een logische stap dat transacties met Iran in fysiek goud worden uitgevoerd.

China is tevens bezig met een langdurig programma om haar munt de Yuan te promoten als internationale reserve munt naast de Dollar, Euro en Yen. China heeft meermaals aangegeven dat een grote goudvoorraad essentieel is om de geloofwaardigheid van de Yuan te ondersteunen. Hiernaast promoot China actief dat haar burgers sparen in fysiek goud om zodoende de hoeveelheid fysiek goud binnen de landsgrenzen zo groot mogelijk te maken.


De trend op lange termijn is duidelijk. De positie van de dollar zal steeds verder worden ondermijnd waardoor het voor de VS steeds moeilijker zal worden haar schulden te financieren. De Verenigde Staten zal via militaire middelen de centrale positie van de dollar proberen af te dwingen.  De buitenlandse en militaire politiek van de VS moet ook in dit licht worden gezien.  De VS kunnen deze strijd echter niet winnen met de zeer snel groeiende economieën als China, Rusland, India, Brazilië.

Het kopen van goud in deze onzekere tijden biedt een spaarder de mogelijkheid om zich te beschermen tegen deze aankomende valuta oorlog. Fysiek goud is de enige valuta die wordt ondersteund door een fysieke grondstof.

Lees hier meer over op Zerohedge

Dollar, Economie, Euro, Goudmarkt , , ,