160 ton goud terug op Venezolaanse bodem

31. januari 2012 door Goud Expert

Eind 2011 kondigde de centrale bank van Venezuela aan dat zij van plan was om het merendeel van haar fysieke goudreserves, die traditioneel buiten het land zelf werden opgeslagen, terug te halen naar Venezuela. Venezuela heeft namelijk meer vertrouwen in de directe toegang tot haar eigen fysieke goud op haar eigen grondgebied dan in de opslag bij grote banken in de Verenigde Staten en London. Vandaag melde Venezuela dat zij 160 ton goud heeft teruggebracht op eigen grondgebied. 51 ton goud blijft in het buitenland voor het doen van financiële transacties. De goudprijs steeg vandaag naar een nieuw hoogste niveau voor 2012 van $ 1.736 en € 1326.

Ook Nederland heeft het grootste deel van haar goudreserves opgeslagen in het buitenland. In New York ligt het grootste deel van de Nederlandse goudvoorraad. Recent zijn er stemmen opgegaan dat ook Nederland er goed aan doet om dit goud op eigen grondgebied op te slaan. Klaas Knot de president van de Nederlandsche Bank heeft dit voorstel echter direct verworpen. Fysiek goud kan alleen maar zijn functie vervullen wanneer u er direct fysiek toegang tot hebt. Dit geldt zowel voor kleine particuliere beleggers als voor de grote goudvoorraden van centrale banken. Wanneer u fysiek goud niet in eigen bezit heeft bent u afhankelijk van een derde partij die zijn papieren contract met u moet nakomen. In een situatie van faillissement of grote financiële, politieke of militaire onrust zijn papieren contracten weinig tot niets waard.

Lees hier meer over op bloomberg en zerohedge

Goudmarkt , ,

Bericht van de FED aan de markt: Koop goud en zilver

26. januari 2012 door Goud Expert

Na de persconferentie van de FED op 25 januari was er direct een reactie te zien in de goud- en zilverprijs. De belangrijkste boodschap van de FED was dat zij voorziet dat de rente gedurende een lange periode zeer laag tot 0 zal blijven. De goudprijs steeg binnen enkele minuten met 25 dollar en de zilverprijs met bijna 1 dollar. De dollarindex daalde tegelijkertijd onder het niveau van 80. Vandaag zette de prijsstijging van goud en zilver verder door. Goud sloot op $ 1720 en € 1312,66 boven de het belangrijke $ 1700 en € 1300 niveau.

Het voortzetten van de ZIRP (Zero Interest Rate Policy) van de FED zorgt er voor dat de reële rente op spaargeld negatief zal zijn. De reële rente is de ontvangen rente verminderd met de inflatie. Een negatieve reële rente houdt in dat een spaarder ieder jaar koopkracht op zijn spaartegoeden verliest. De ZIRP zorgt er tegelijkertijd voor dat het voor banken extreem goedkoop is om geld van de FED te lenen waardoor zij onbeperkt geld kunnen creëren om de economie kunstmatig te stimuleren. Eenzelfde strategie wordt gevolgd door de ECB. Het resultaat van deze politiek is dat de balansen van de FED en de ECB groeien met ieder meer dan 500-600 miljard euro / dollar. Al dit vanuit het niets gecreëerde geld zal op een gegeven moment een weg vinden in de economie waardoor de aandelenbeurzen en alle prijzen van alle grondstoffen zullen stijgen omdat er een grotere hoeveelheid geld wordt verdeeld over dezelfde hoeveelheid grondstoffen en aandelen. Een periode van steeds stijgende inflatie is dus te verwachten en dat is ook de enige manier waarop de hoge schuldenposities van vrijwel alle overheden wereldwijd kan worden opgelost. Inflatie is de onzichtbare belasting die we betalen om de overheidstekorten te financieren. Goud en zilver zijn politiek onafhankelijke valuta die in fysieke vorm buiten het huidige financiële systeem staan en een extra bescherming bieden tegen de aanstaande verdere verdieping van deze financiële crisis.

Meer hierover op dollarcollapse en zerohedge

Economie, Goudmarkt, Inflatie , ,

Goudprijs stijgt gestaag sinds begin van 2012

22. januari 2012 door Goud Expert

De goudprijs is sinds 1 januari 2010 gestaag gestegen in zowel dollars als euro’s. De goudprijs sloot op $ 1.667 en  € 1.288,65 per troy ounce. De afgelopen jaren is de laagste goudprijs in een jaar altijd gezet in de week van het Chinese nieuwjaar eind januari begin februari. Er zijn goede redenen om aan te nemen dat dit ook weer in het jaar 2012 het geval zal zijn en dat januari de mogelijkheid biedt om goud tegen de relatief beste prijs te kopen.

Goudprijs januari 2012 in dollars

goudprijs grafiek januari 2012 dollar

Goudprijs grafiek januari 2012 in euro’s

goudprijs grafiek januari 2012 euro

De discussie over wat de goudprijs in 2012 zal doen, is op diverse internet blogs losgebarsten. Voor ieder standpunt zijn voldoende ‘deskundigen’ te vinden die hun mening geven. Sommige experts voorspellen een totale ineenstorting van de goudprijs tot onder de $ 800 / oz. Anderen voorspellen een stijging tot boven de $ 10.000 / oz. Op basis van enkele lange termijn trends die iedereen voor zichzelf kan verifiëren voorspellen wij opnieuw een stijging van de goudprijs in 2012 in de meeste valuta:

1. Het bezit van fysiek goud wordt door steeds meer beleggers wereldwijd gezien als een goede manier om zichzelf te beschermen tegen onvoorspelbare verrassingen op de financiële markten. Het percentage beleggers dat daadwerkelijk goud in zijn portefeuille heeft is echter nog steeds zeer klein. In de VS en Europa bedraagt dit minder dan 5%. Dit percentage hoeft slechts weinig te stijgen om een enorme vraag en de bijbehorende stijging van de goudkoers te veroorzaken.

2. Beleggers hebben steeds minder vertrouwen in papieren goudbeleggingen zoals ETF’s en andere vormen van papieren goudbezit waarbij men van een tegenpartij een papieren contract krijgt dat evengoed is als goud. Het faillissement van MF Global heeft laten zien dat deze contracten niets waard zijn.

3. De wereldwijde schuldencrisis in de VS, Europa en Japan heeft nog niet het begin van een oplossing. Overheden zullen hun schulden verder laten oplopen, het zal steeds moeilijker worden om de bestaande schulden te herfinancieren. De makkelijkste en meest onzichtbare oplossing is het creëren van extra inflatie door het drukken van meer geld door centrale banken. In het verleden is dit altijd de oplossing geweest en het voordeel voor politici is dat zij de schuld bij een externe oorzaak kunnen leggen. Er is echter een mathematisch einde aan ieder systeem waarbij de schulden exponentieel moeten groeien om het systeem in stand te houden. Alternatieve spaarvormen waarbij beleggers zich buiten het huidige bankensysteem plaatsen zoals het bezit van fysieke edelmetalen groeien hierdoor in populariteit.

Economie, Goudmarkt , , ,

Chinese goud aankopen in 2011 groter dan India

17. januari 2012 door Goud Expert

De laatste cijfers omtrent de goud verkopen in China over 2011 geven aan dat China de grootste koper van goud is. In 2010 was de goud consumptie van India van 275 ton goud nog 46% hoger dan die van China. Over de eerste 9 maanden van 2011 was de goudconsumptie in China 612 ton en die in India 743 ton. In het laatste kwartaal van 2011 heeft China haar goudconsumptie verder opgevoerd en heeft over geheel 2011 meer goud gekocht dan India over dezelfde periode. Deze snelle stijging was ook door veel goud deskundigen niet verwacht.

Een van de redenen voor de sterke stijging van de goud verkopen in het laatste kwartaal in 2011 is dat veel Chinese goud handelaren zich voorbereiden op het Chinese nieuwjaar en extra voorraden aanleggen. Hiermee proberen ze de problemen tijdens het nieuwjaar van 2011 te voorkomen waarbij er veel meer vraag naar goud was door consumenten dan men kon leveren.

India daarentegen heeft last van de dalende waarde van de Indiase Roepie waardoor goud in India relatief veel duurder is geworden en consumenten een afwachtende houding aannemen.

De definitieve goud verkopen over 2011 zullen binnenkort bekend worden via de World Gold Council.

Lees hier meer over op GATA.

Goudmarkt , ,